3 Aralık 2009 Perşembe

Laktat (anaerobik) Eşiği

Daha önceki bir yazımda belirttiğim üzere spor esnasında (ve spor dışında) vücut sürekli laktik asit üretir. Normal koşullarda yani spor yapmıyorken veya düşük tempolu sporlar yaparken bu laktik asit üretildiğinden daha hızlı bir şekilde yok edilir. Fakat yapılan sporun temposu arttıkça laktik asit üretimi de artar ve bir noktada artık laktik asit yok edildiğinden daha hızlı üretilmeye, bu nedenle de birikmeye başlar. Bu noktaya laktat eşiği veya anaerobik eşik denir.

Bu noktanın üstünde yapılan sporlar anaerobik enerji sistemini kullanırlar ve vücut daha çabuk yorulmuş olur.

Koşu, bisiklet, yüzme gibi dayanıklılık sporlarında laktat eşiğinin ölçülmesi ve buna göre temponun ayarlanması oldukça önemlidir. Laktat eşiğinin kesin ölçümü laboratuar ortamında spor yaptırılıp bu esnada kan alımıyla yapılmaktadır. Buna pek az kişinin imkanı ve zamanı olduğunu düşünürsek, eşiğin daha az kesin de olsa laboratuar dışında ölçülmesinin çok daha cazip olduğu görülebilir. Laboratuar dışında laktat eşiğinin ölçülebilmesi için çeşitli testler düşünülmüştür. Fakat en basit yöntem olarak (220-yaş) formülüyle bulunan nabız değeri laktat eşiği olarak kabul edilebilir. Biraz daha kesin ölçüm yapmak isteyen tecrübeli sporcular 30 dakika süreyle sabit bir tempoyu tutturmak koşuluyla eşik değerlerini öğrenmek istedikleri sporu yaparlar. Sporun son 20 dakikasındaki ortalama nabız değeri laktat eşiği olarak kabul edilir.

Maksimum nabız değeri gibi, laktat eşik değeri de yapılan spora göre değişkenlik gösterecektir. Bir sporcunun koşu için laktat eşiği daha yüksek bir nabızda, yüzme için daha düşük bir nabızda olabilecektir.

Sporcular antremanlarda laktat eşiğinin daha yüksek nabızlarda gerçekleşmesi veya o eşikte daha hızlı gidilebilmesi için antremanlar yaparlar. Bunun için temel olarak iki antrenman yöntemi vardır:
1) İnterval antrenmanı
2) Yarış temposu antrenmanları

Antrenman tipleri daha ilerideki yazılarda ele alınacaktır.

1 yorum:

  1. lütfen yazılarınızı bodytr.com'da yayınlamayı ve buradan devam etmeyi düşününüz.

    İlşad ÖZKAN
    ilsadozkan[]hotmail[]com
    bodytr.com Editörü
    editor[]bodytr[]com

    YanıtlaSil