21 Aralık 2009 Pazartesi

Yüzme

Bu yazıda yüzmek hakkında genel bazı bilgiler vermek istedim.

Yüzmek darbesiz (koşuda ayakların yere vurması gibi unsurların olmaması) bir spor olduğu için her yaşta yapılabilen bir spordur. Ayrıca tüm vücuttaki kasları çalıştıran nadir sporlardan biridir. Yüzmenin zor yanı tabii ki ülkemiz koşullarında havuz sayısının az olmasıdır. Bu yüzden de her mevsim yüzme imkanına sahip kişilerin sayısının fazla değildir.

Yüzme başta bel fıtığı olmak üzere çeşitli sakatlıklara sahip kişiler için önerilen başlıca spordur. Çünkü yüzme sırasında vücut yatay pozisyondadır, suyun kaldırma kuvveti vücudun daha az yorulmasını sağlamaktadır ve kasları uzatan bir spor olduğu için bir anlamda esnemeyi de içinde barındırmaktadır. Tabii ne kadar hızlı yüzerseniz harcayacağınız efor da o kadar artacaktır.

Yüzmenin bilindiği gibi dört temel stili vardır fakat eğer yüzücü değilseniz ve uzun yüzmek istiyorsanız en uygun seçenek olan serbest stil tercih edilmelidir. Serbest stil yüzmeyi bilmiyorsanız bilen birinden veya yüzme antrenöründen ders alarak öğrenilmesi en uygunudur. Eğer bu imkanınız yoksa internet üstünde de çok faydalı kaynaklar mevcuttur.

Bu konuda Türkçe bazı siteler şöyle:
www.yuzuyoruz.com
www.yuzme.info

Fakat yabancı kaynaklı çok detaylı ve güzel siteler var. Eğer İngilizce'niz varsa şu siteleri tavsiye ederim:
www.goswim.tv
www.swimsmooth.com (dili bilmiyorsanız bile bu sitedeki animasyon çok çok başarılı, serbest stil yüzme nasıl olmalı diye merak ediyorsanız bu animasyonu mutlaka izleyin)

Şahsi tecrübemden kaynaklı bir paylaşımda da bulunmak iyi olacaktır. Serbest stili iyi yüzdüğünüzü düşünüyorsanız fakat yüzme zamanlarınız (1 km, 1.5 km) uzunsa yüzmenizi birine videoya çektirin. Nasıl yüzdüğünüz sizi çok şaşırtabilir, benim için öyle oldu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder