22 Ekim 2009 Perşembe

Eve Spor Aleti Almak

Madem kilo vermeyle ilgili yazılardan yazıyoruz bu ara, özellikle kilo problemi olanların çok tercih ettiği ev tipi bir spor aleti almak isteyenler için bir yazı da hazırlamak istedim.

Tercih edilebilecek ev tipi spor aletleri nelerdir, tipe karar verdikten sonra ne gibi kriterlerle modeller arasında seçim yapmalı, spor yapmak isteniyor fakat kişide çeşitli sakatlıklar varsa (örnek olarak diz veya dirsek problemi) nelere dikkat etmeli gibi konulara kısaca değinelim.

Öncelikle bir noktaya vurgu yapmak isterim. Eve bu tip bir alet almadan önce ÇOK İYİ düşünün. Pek çok evde atıl duran sayısız spor aleti var. Evde spor aletini kullanmaya aday olan ne kadar çok kişi varsa o kadar iyi, kullanılma olasılığı o kadar artıyor demektir. Aldığınız aletin kullanılacağından emin olun. Tereddüt yaşıyorsanız, çevrenizden geçici olarak bu tip bir alet edinmeyi düşünebilirsiniz veya 2. el satan internet mağazalarından (örnek: http://spor.gittigidiyor.com/) almayı düşünebilirsiniz. Evde spor yapmaya ne kadar vakit ayıracağınızı (ayırabileceğinizi), sporda hedeflerinizin ne olduğunu, spor yapmak için başla seçeneklerinizin olup olmadığını iyice tartın. Bu konuyu ne kadar söylesem azdır. Evde boşuna yer kaplayacak bir alet için para harcamayın.

Şimdi diyelim ki kararınız kesin, spor yapacaksınız. O halde alınabilecek olan ev tipi spor aletleri nelerdir:
  1. Koşu bandı: En çok tercih edilen ürünlerden biridir. Ama koşu bandının en büyük dezavantajlarından biri ses yapmasıdır. Hem bandın dönmesi ses yapacaktır, hem de üstüne çıkan kişinin yürüme veya özellikle koşması durumunda banda ayağını basması anında çıkacak ses yüksek olacaktır. Daha kaliteli ve pahalı olan koşu bantlarında ses miktarı azalmaktadır fakat yine de apartmanda oturanlar koşu bandı almadan önce 2 kere düşünsün derim. Ayrıca eğer dizinizde bir sorun varsa koşu bandını tercih etmeyin. Koşu/yürüyüş dize yük bindiren bir spordur. Dizinde sorun olanlar için ilk tercih her zaman bisiklet olmalıdır. Koşu bandının katlanıp katlanmadığı da yer sorunu olanlar için önemli bir kriterdir.

    Bu dezavantajların yanında tabii ki avantajları da var. Koşu bandı insana en doğal gelen spor olan yürüme ve koşma için imkan tanır. Eğer koşma/yürümeyi seviyorsanız düşünebilirsiniz.

    Koşu bantlarında hızı kademeli arttırma, motor gücü, sürekli motor gücü, eğimin hareket halindeyken ayarlanabilmesi, nabız ölçme, interval çalışma gibi pek çok özellik bulunmaktadır. Bunların ne kadar kullanılacağı tamamen kişiye ve hedeflerine bağlıdır. Bu özelliklerden hangilerini istediğiniz alacağınız koşu bandını seçmekte önemli bir kriter olacaktır.


  2. Bisiklet: Bisiklet, sessizliğiyle ön plana çıkan bir alettir. Fakat şunu unutmayın ki dışarıda bisiklete binmenin tadı (rüzgarın yüzünüze çarpması, manzaranın sürekli değişmesi) evde yoktur ve aynı azmi ev içinde bisiklet binmekte gösteren kişi sayısı çok azdır. Bir önceki maddede de yazdığım üzere dizinde sorun olanların dizlerini güçlendirebilmesi için tercih edilebilecek bir alettir.

    Bisiklette de koşu bandında olduğu gibi nabız, elektronik göstergelerin çeşitleri, hızın ayarlanma kolaylığı gibi çeşitli özellikleri bulunmaktadır.


  3. Eliptik bisiklet: Eliptik bisiklet hem tüm vücudu çalıştırması hem de sessizliğiyle öne çıkan bir kondisyon aletidir. Kapladığı yer diğerlerinden daha fazla değildir. Koşmada olduğu gibi yere darbe olmadığından dizlerin zorlanması söz konusu olmayacaktır. Spor salonları haricinde evlerde pek görülen bir alet olmadığından pek çok insan için yabancı bir alettir. Bu yüzden daha önce kullanmamış olanların eve bir alet almadan önce bir yerde eliptik bisiklet denemeleri çok iyi olacaktır. Deneme sonucunda hoşa gitmesi durumunda tercih edilebilir. Bazı eliptik bisiklet örneklerine şuradan bakabilirsiniz.


  4. Kürek: Kürek de tüm vücudu çalıştırması ve apartmanlarda komşulara ses gitmemesi açısından tercih edilebilecek bir diğer alettir. Kürek, tüm bu kondisyon aletleri içinde vücudu en etkin çalıştırandır. Fakat diğerlerine göre daha fazla terletecek ve yoracaktır. Ayrıca belinde veya dizinde sorunu olanların tercih etmemesi gereken bir alettir. Diğerlerine göre daha fazla kuvvet gerektirdiğinden sakatlığı olanların uzak durması gerekir.

    Sanıldığının aksine kürek tamamen güç sporu değildir. Zorluk derecesini daha düşük tutarak, süreyi uzatırsanız hem kuvvet hem de kondisyona dayalı bir spor yapmış olursunuz.

    Hava dirençli kürek modellerinde ev içinde çokça ses olmaktadır. Fakat bu ses rüzgar sesi gibi olup alıştıktan sonra rahatsız etmemektedir. Bunun yanında su dirençli (işte bir örnek) veya manyetik modeller de vardır. Manyetik dirençli olanlar zevksiz olduğundan (nedeni hiç ses çıkmaması, olayın yapay gelmesi sanırım) devamlılık sağlamak daha güç olabilir.
Hangi cinsi tercih ederseniz edin istediğiniz sonuçları almak için öncelikle kendinize hedefler koymalı (süre, zorluk, kilo kaybı, vb) daha sonra bir program yapmalı ve bu programa uyarak düzenli olarak spor yapmalısınız. Tercih edeceğiniz spor aletinde hedeflerinize ulaşmakta kullanacağınız, işinize yarayacak özellikle mevcut olmalıdır. En pahalısını almanız gerekir diye bir kural yok, işinize yarayacak olanı seçin.

Spor yaparken sıkılmamanızı sağlamak için karşınıza bir televizyon koyup bir program veya dvd filmi tercih edebilirsiniz. Eğer sesli bir alet kullanıyorsanız altyazılı filmler bu durumlar için birebir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder